Ønsker du full kontroll på økonomien?

“ Dumbledore…». Blikket hennes fortalte at jeg var den mest uopplyste dama hun hadde truffet. Jeg prøvde å komme meg hennes nivå og gjentok: «Albus Dumbledore ja. Det var det. Hadde det på tunga altså…», mens jeg trygla om at hun ikke måtte quizze videre om fulle navn på Harry Potter-karakterene.

Gode venner, men ekstremt forskjellige

Hun elsker detaljer, mens jeg er opptatt av det store bildet. Så hvis du spør meg hva noen perifere eller sentrale karakterer i Harry Potter heter, kan det godt hende jeg må melde pass.

Uten at det gjør opplevelsen av Galtvort noe dårligere for meg.

Full kontroll?

Svært mange ønsker seg full kontroll. På Harry Potter, huset, ungene, hunden og pengene sine. Og full kontroll vil si kontroll på alle detaljene. Alle transaksjoner. Alle prosentvise avvik. Og alle planlagte budsjettposter ned til hver minste, skinnende tiøring.

Men du, det går an å nyte noe uten å ha alle detaljene på plass. Det går an å ha god nok kontroll over noe, uten å ha full kontroll. Mengden kontroll du trenger blir ofte overdrevet til det skumle faktum at du får dårlig samvittighet for at kontrollen ikke er stor nok.

 

Seriøst!? Du trenger ikke støvsuge opp all info om aksjekurser, penger, økonomi og budsjett. Du trenger ikke slette hele instagramfeeden din til fordel for banker, Finansavisen og Hallgeir Kvadsheim..

Det du trenger er å finne din måte å takle økonomien din på. I den du er. Ikke i et glorifisert ønske om full kontroll:

• Liker du detaljer? Ja, så kjøp den største støvsugeren du finner og sug opp info fra morgen til kvelds.
• Synes du det er skummelt med budsjetter, penger og sparing? Ufarliggjør hele greia, ved å ikke ta for store doser i gangen.
• Synes du sparing og penger er kjedelig? Gjør det spennende ved å lage din egen morsomme vri.
• Og liker du det store bildet, som meg? Ja, så fokuser på det store bildet. Drit i resten!

Noen ønsker seg full kontroll, men vet du: det er også helt ok med nok kontroll og «bare Dumbledore».

PS: synes du det høres vanskelig ut å gjøre penger morsomt og ufarlig, vil jeg definitivt anbefale deg å bli medlem i Sparekollektivet på Facebook. Norges kuleste sparegjeng der moro, støtte og ufarliggjøring er svært viktige bestanddeler. Du finner gruppen HER.

Spar strøm sosialt og smart!

Oppvarming er dyrt. Til og med dyyyyyrt. Du vet antakeligvis at oppvarming er det området der det går absolutt mest strøm. Med dagens priser er strømmen dyrere enn noen gang. I alle fall noen gang jeg har kjennskap til.

Og det er dyrt å fyre for kråker, huggorm, snømus og andre dyrevenner. Men det er også dyrt å varme seg selv og huset sitt. Spesielt hvis du gjør det bare av gammel vane.

Ikke lyst til å bli en “sånn strømsparer”?

Du har kanskje et bilde av den typiske strømspareren? Ensom og blåfrossen i sofakroken med permafrost i fingrene og frostrøyk fra munnen og oppetter veggene? Men helt sjef da. På strømsparing.

Hvis du tenker at du blir sånn av å spare penger på oppvarming, da har du ikke lyst til å spare en krone på strøm heller. Jeg har derimot mye mer tro på å spare penger på strøm uten at det tar livsgleden til som gissel. Uten at du sitter forfrossen og lurer på hva i alle dager du holder på med.

Hva om det kunne være morsomt å spare strøm?

For hva om jeg fortalte deg at det kan være både morsomt og sosialt å spare strøm?

Jeg har nemlig i snart ett år drevet Norges kuleste Facebookgruppe for deg som ønsker å spare penger. Og nå er vi i gang med en supermorsom lek som går på strømsparing. Hvor mange poeng kan du klare å samle i løpet av uken? Uten å bli bråfrossen i eget hjem, men faktisk ikke merke så mye til det?

Det er smart strømsparing i mine øyne, og vil du være med, finner du Sparekollektivet HER.