Jeg hjalp dem spare tusenvis av kroner

“Så…hvor mye mer enn vanlig har du klart å spare på de seks ukene prosjektet har vart?” 4000 kr.  2000 kr. Tror det blir rundt 3500 kr. 2800 kr. Og en av de første som gjennomførte: 20 000 kr over prosjektperioden og tiden etter.

Jeg satt og så lamslått på spørreundersøkelsen foran meg. At jeg hadde klart å lage en spareplan som sørget for at mennesker klarte å spare så mye mer enn de gjorde uten planen? Tårene trillet. Jeg var plutselig blitt en lettrørt sucker gitt.

Sparekollektivet Kristin Hverdagspenger

La oss begynne med begynnelsen

I flerfoldige år har jeg likt å hjelpe folk med å spare penger. Ved å komme med tips, fortelle om lure ting jeg har gjort for å få mye ut av pengene mine osv, osv. For tre år siden startet jeg denne bloggen og for ett år siden startet jeg facebookgruppen Sparekollektivet – et sted for folk som ønsker å bli flinkere med penger, og for omtrent seks måneder siden startet jeg et pilotprosjekt med personlige spareplaner.

Tanken bak var at mange sparte mer penger enn de gjorde før de ble med i Sparekollektivet, og at om jeg kunne tilpasse tipsene direkte til hver enkelt, måtte resultatene bli enda bedre. Mest av alt fordi jeg tror at spareteknikker og metoder som er tilpasset deg og dine motivasjonsfaktorer er det som vil funke best på sikt.

Som tenkt, så gjort.

Etter litt tankevirksomhet og planlegging var jeg klar til action. Jeg visste ikke om noen ville melde seg på. Heller ikke om det kom til å funke. Om jeg ville klare å lage noe personlig spareplan til dem.

Men, jeg var villig til å forsøke, og ideen om personlig tilpasset sparing munnet ut i følgende prøveprosjekt:

  1. Videosamtale på mellom 30 min og 60 min på messenger der vi snakket gjennom motivasjonsfaktorer, utfordringer og hva vedkommende ønsket å få ut av spareplanen.
  2. Etter samtalen satte jeg opp en 6-ukers spareplan til vedkommende, med forslag til spareteknikker og oppgaver hver uke. Oppgavene kunne gå direkte på økonomiske mål personen hadde satt seg, eller utfordringer på andre områder vi hadde snakket om. Det er viktig å se penger også i de situasjonene der de kun involveres indirekte.
  3. Alle spareplanene ble tilpasset situasjonen til hver enkelt, med ett unntak: alle ble utfordret på å rangere verdiene sine i et verdikompass. Dette blir et styringsverktøy for alt de gjør videre med pengene sine.

Og nå er prosjektet over. 12 damer rundt om i hele Norge har gjennomført sin personlige spareplan, alle med gode resultater, og noen med helt vanvittige resultater.

At en ide har munnet ut i at folk har spart så mye penger synes jeg er helt insane moro.

 

Synes du det høres kult ut?

 

 

PS:
Mange spør om jeg skal ha flere slike runder.

Jeg har ikke bestemt meg enda – men resultatene til deltakerne som har fått personlig spareplaner gjør at jeg får ekstremt lyst. Hvis jeg kjører en ny runde, vil det isåfall bli annonsert i Sparekollektivet.