En enkel start på sparereisen din – en krone av gangen

Dette innlegget handler om enkronessparing. Å ta verdien av penger helt ned, og starte på en sparestrategi som vil være mulig for de aller, aller fleste. Dette er en teknikk som er lett å starte, lett å fortsette og som har et helt konkret mål: å finne de pengene du klarer å spare uten å merke det.

 

Hvem passer teknikken for?

 

Denne teknikken tar utgangspunkt i en økonomisk situasjon der det er svært lite til overs, og det faktum at man blir flinkere og flinkere til å se mulighetene for sparing underveis. Eller en situasjon der du står ovenfor en økonomi som er svært uoversiktlig, og du vet at du burde klart å spare penger, men ikke ser helt hvor og hvordan – for pengene renner jo bare ut hver måned, sant?

 

Spareteknikken enkronessparing

 

Det starter på 1 krone. Klarer du å finne en krone i dag som du kan spare? Og i morgen? Den første uken skal du finne 1 krone hver dag, totalt 7 kroner. Den andre uken skal du spare 2 kroner hver dag, totalt 14 kroner.

Slik går teknikken, hver uke legger du en krone på dagsmålet. Hvis du gjør dette i ett år, øker med en krone hver dag, sparer du den siste uken 52 kr pr dag. Alle ukene, fra 1 kr dagen og opp til 52 kr dagen sammenlagt, blir 9646 kroner.

 

Umulig?

Men kjære deg, å spare 52 kroner dagen er helt umulig for meg, i min situasjon! Nettopp derfor går dette trinnvis. Kommer du til en sum som er umulig, prøv å hold deg på trinnet under. Finner du ut at 23 kroner dagen er det du kan klare å spare, ja da gjør du det.

Hvis du ikke gjør dette trinnvis, finner du aldri ut hva sparepotensialet ditt faktisk er heller. Da vil du fortsette å tro at det ikke er en eneste krone å legge på sparing i din livssituasjon. Det er faktisk viktig å oppleve noe suksess for å ikke gi opp. Kanskje finner du ut underveis at flat sparing på “ditt beløp” blir det beste for deg på lang sikt?

Her er noen talleksempler og hva det utgjør på et år:

Spart pr dag Sum 365 dager
7 2555
15 5475
23 8395
37 13505
42 15330

Den runde summen 10000 kr spart på et år ligger på 27,4 kroner dagen. 1000 kr sparer du ved under 3 kr dagen.

 

Finn ditt sparepotensial

Start i dag for å finne ditt sparepotensiale uten å kjenne at sparingen hemmer livet ditt. Og når du mestrer denne teknikken, kan du gå videre på mer utfordrende måter å spare på. For da er du jo allerede i gang.

 

Mangler du gode spareteknikker og ikke helt har knekt sparekoden enda, sjekk ut Sparekollektivet på Facebook. Dette er et community der vi deler spareteknikker, heier på hverandre, deler tips, triks og strategier for å bli bedre med pengene våre. Jeg kjører også en del challenges i gruppa.

14 kommentarer
  1. Anne Grethe/FotoSeljordslia: Jepp, fast overføring er bra for selve sparingen, men hjelper lite om de forsvinner like fort 😉 Jeg har større tro på bevisst sparing enn de automatiske variantene. Men om man klarer en kombinasjon er man jo helt sjef 😉

  2. Kjempe flotte tips! og ja, en krone kan fort bli mye! jeg er litt sånn med tomflasker..når jeg rydder i bua, så er jeg så lykkelige når jeg kan levere pantelapp på over 100kr..DET er mye det egentlig..som mange bare kaster.. Det er mange som ikke klarer å se at litt blir mye til slutt..så veldig godt forklart! 🙂

  3. Veldig bra tips…:)) Både mannen og jeg har alltid vært “flinke”med penger så vi har vært gjeldfrie i mange år :)) Men fortsatt kan jeg legge f.eks penger jeg får til bursdag…200 kr jeg får av mormor..eller en 50 lapp jeg finner løs i ei veske .i en konvolutt..og vips uten at jeg har tenkt særlig på de pengene er det kanskje 5000 kr der når jeg sjekker…Tror en del unge..og andre trenger noen slike konkrete sparetips :)) Ønsker deg en fin morgendag :))

  4. Kommer her og suger til meg alle spare tips fremover… 😮 Før leste eg mest innleggene dine, pga deg som person. Og ville innom å titte å se hva spennede du haddd lagt ut… no gjør eg selvsagt det og… Men får itillegg super nytte av mangen av tipsene dine, som eg har veldig godt brukt får etter eg ble aleine :))
   Ha en flott kveld videre/natt

  5. annebe: Ja, det lønner seg å være flink med penger. Vi er nok også der, men tydeligvis er det flere og flere som ikke er det. Kjempelurt, jeg har også noen tusen liggende sånn. Er de i lommeboka forsvinner de jo bare på tull. Kjempefin morgendag til deg også 😉

  6. Fine tips. 🙂 Selv er jeg “sleip nok” til å putte alle enkroningene i en sparebøsse som jeg kun kan åpne (for å tømme) i banken. Jeg er blant de som ikke kan fordra og ha en mengde småmynter i lommeboka, den blir jo tykk hvis en skulle spart på alle, og siden jeg ikke har billappen/bil, trenger jeg jo ikke pengene til parkering heller. 😛

  7. Jeg er ganske flink å spare, men har ikke noe plan. Trenger ikke det heller, bruker som regel pengene kun på det nødvendige. Hvis jeg trenger noe, så ser jeg først om jeg kan lage det selv. Bruker ikke mye penger, går også sjeldent I butikker.
   Noe annet sparing kan være å ta sånnr markedsundersøkelser på nett man får poeng fra og kan veksle inn i gavekort. Jeg bruker å gjøre det, feks veksle gavekort inn på tv2sumo eller andre abbonementer.
   Men fine tips 🙂

  8. Anonym: Tusen takk for en herlig kommentar! Ja, å lage selv kan absolutt være en super løsning. I tillegg til å spare litt penger, er det også kjempegøy. I alle fall innimellom 😉

   Takk for tips!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg